vasile-test
În cursul anului ce vine, România va orgaiza un cvartet de scrutinuri electorale de o semnificație covârșitoare. Multi dintre politicieni, cu ochii fixați pe atragerea sufragiilor, aleg să speculeze religiozitatea, să o instrumentalizeze în avantajul lor. In peisajul politicește românesc, anumite entități partizane își revendică apartenența la idealurile creștin-ortodoxe și se autoproclamă drept campionii intransigenți ai creștinismului ortodox autohton. O asemenea practică este profund greșită, a declarat Vasile Bănescu, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române, într-o apariție pe canalul de televiziune Digi24.
Întrebări adresate lui Orban cu privire la cine a deținut de facto conducerea PNL pe durata mandatului său au primit răspunsul: “Eu, cu contribuții specifice.”
Trei fete minore au fost transportate de urgență și sunt în condiții critice la unitatea medicală din Orăștie, după ce au fost expuse la o substanță chimică destinată exterminării păduchilor.
Condițiile meteorologice nefavorabile au provocat distrugeri ample pe întreg teritoriul național.
Cătălin Cherecheș face eforturi pentru a se sustrage de la executarea sentinței de cinci ani de detenție la care a fost condamnat.
Un domiciliu în care vestițile sărbători nu pătrund: cinci minori și mamă lor locuiesc împreună într-o încăpere singuratică, transformata dintr-un cabinet de medicină veterinară.
Magistratul responsabil cu expedierea Dosarului Revoluției către justiție afirmă că intenția grupării conduse de Iliescu a fost menținerea României sub sfera de influență a Uniunii Sovietice.
Crin Antonescu consideră că, în pofida schimbării de facadă și acomodării la limbaje străine, esența politică a PSD rămâne neschimbată.
Implicarea monarhiei în diplomația românească. Margareta, Custodele Coroanei, susține: “Un astfel de angajament nu se regăsește în alte state.”
Români blocați în incinta aeroportuară din München. „Clerul trebuie să reprezinte un etalon de echilibrul etic și integritate. Aceasta este misiunea de fundament moral a bisericii. Noi, cei ce vorbim în numele ei, nu putem și nu ar trebui să ne transformăm în entități de mobilizare electorală”, a consemnat Vasile Bănescu.
“Cererea sprijinului din partea bisericii în context electoral înseamnă o eroare profundă. Evidența acelor grupări politice ce curtează biserica, încercând să o acrediteze ca și când aceasta ar avea nevoie de validare din afară, reprezintă o eroare gravă și în ochii comunității bisericești. Persoanele care fac declarații și se laudă cu afinități creștine nu contribuie cu nimic în realitate spre binele bisericii”, a explicat reprezentantul.
“Biserica nu este vânată, nu are adversari de mărimea ei în sfera publică. Poziția de înaltă încredere din societatea românească de care biserica ortodoxă se bucură nu este un rezultat întâmplător și acest prestigiu trebuie să fie protejat fără a fi vătămat. Este un îndemn pe care încerc să-l transmit ori de câte ori am prilejul.
Interacțiunea dintre domeniul sacru și cel politic ar trebui să se limiteze exclusiv la dimensiunea socială și caritabilă, ariile în care biserica oferă un aport substanțial în societatea românească actuală, nu să se reflecte în arena politică. Desigur că apar situații unde biserica este invitată la întâlniri, însă acestea nu trebuie să fie de natură electorală. Biserica nu depinde de validarea din partea politicii, fiind chiar o autoritate care ar putea conferi o anumită validare, dar nu în context electoral”, a încheiat Bănescu.
Redactor: M.B.